Dlaczego warto jeść owoce? Często słyszy się, że owoce i warzywa mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Są bogactwem witamin, składników mineralnych i wspomagającego trawienie błonnika. Owoce mają działanie ochronne, mogą przeciwdziałać rozwojowi niektórych chorób, wspomagać leczenie otyłości i spowolnić procesy starzenia się organizmu. To jednak nie wszystkie korzyści owoców. Sprawdź, dlaczego warto je jeść.
Dostarczają cenne witaminy
Owoce i witaminy to chyba najczęściej nasuwające się skojarzenie. I słusznie. Owoce są naturalnym bogactwem witamin. I do tego jakże smacznym! Jakie witaminy najczęściej można znaleźć w owocach?
- witamina C - jest cennym przeciwutleniaczem, mogących spowalniać rozwój nowotworów. Ma działanie regenerujące, może przyspieszyć gojenie się ran. Pomaga również wzmocnić odporność organizmu.
- witamina E - nazywana jest „witaminą młodości” i to nieprzypadkowo. Jest jednym z najważniejszych antyoksydantów i wraz z beta-karotenem (znajdującym się np. w melonie, mango, wiśniach czy czereśniach) tworzy w organizmie tarczę ochronną i uczestnicy w procesie odtruwania organizmu i opóźniania procesów starzenia. Pomaga zmniejszyć uszkodzenia naczyń krwionośnych i ryzyko powstawania chorób nowotworowych.
- witamina A - wspomaga proces widzenia oraz prawidłowy wzrost komórek organizmu.
- witamina K - jest potrzebna szczególnie w procesie krzepnięcia krwi oraz budowaniu tkanki kostnej. Ponadto ma cenne właściwości przeciwgrzybiczne, antybakteryjne, przeciwbólowe i przeciwzapalne.
- witaminy z grupy B - są cennym składnikiem w przemianie węglowodanów w organizmie, pomagają regulować procesy przemiany materii oraz funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego.
Ważny błonnik
Dietetycy cenią owoce również za wysoką zawartość błonnika, wspomagającego procesy trawienia i przyspieszającego perystaltykę jelit. Ponadto, błonnik pomaga usuwać toksyny z organizmu oraz dbać o cenną mikroflorę jelitową. Reguluje przemianę materii oraz pomaga zapobiegać otyłości, zapewniając uczucie sytości. Może również regulować poziom cholesterolu. Sporo błonnika zawierają gruszki, morele, śliwki czy jabłka (najwięcej znajduje się w skórce owoców). Warto jednak pamiętać, że podczas spożywania błonnika, należy pić odpowiednią ilość płynów.
Kaloryczność owoców
W większości owoce są niskokaloryczne (wyjątkami są np. winogrona, banany czy daktyle). Składają się głównie z wody (80%) oraz z węglowodanów (do ok. 18%). Tłuszcz znajduje się w owocach w minimalnych ilościach (z niektórymi wyjątkami, np. awokado). Dzięki temu owoce mogą być z powodzeniem spożywane przez osoby będące na diecie niskokalorycznej. Owoce są również smacznym i zdrowym sposobem na ugaszenie pragnienia w upalne dni i doskonałą alternatywą słodkich gazowanych napojów. Soczysty arbuz, melon, truskawki czy pomarańcze znakomicie ugaszą pragnienie, dostarczając przy okazji cennych witamin.
Odporność
Zamiast po suplementy z apteki lepiej sięgnąć po owoce z ogrodu lub pobliskiego sadu, będące naturalną porcją witamin. Owoce skrywają liczne właściwości zdrowotne, w tym składniki pomagające wzmocnić odporność, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Najwięcej zasług przypisuje się witaminie C, którą znajdziesz w czarnej porzeczce, truskawkach, agreście, cytrusach czy mango i malinach. Witamina C podawana w sposób naturalny - w postaci owoców może lepiej się wchłaniać i długo utrzymywać dobroczynne działanie w organizmie.
Zdrowa przekąska
Owoce ze względu na wspomniane wyżej właściwości prozdrowotne oraz niskokaloryczność są zdrową przekąską, polecaną każdemu - bez względu na wiek, stan zdrowia czy stosowaną dietę. Najlepsze owoce to owoce sezonowe, świeżo zerwane z drzew czy krzewów (lub po okresie ostatnich zbiorów, przechowywane w specjalistycznych warunkach, zachowujących ich walory jak smak, zapach czy soczystość). Poza tym są łatwo dostępne i możesz zabrać je ze sobą wszędzie.
Owoce mają szereg właściwości zdrowotnych, dlatego warto codziennie po nie sięgać. Zamów owoce online z dostawą do domu i wzmacniaj odporność przez cały rok. Owoce do domu z Owocowej Paczki to pewność zawsze świeżych produktów, smakujących jak po zerwaniu prosto z drzewa.