Awokado XXL
Opis
Owoce awokado mają jasnozielony miąższ o delikatnie orzechowym smaku.
Awokado – właściwości
Właściwości awokado i jego wartości odżywcze sprawiają, że zalicza się je do jednych z najzdrowszych owoców. Zawiera ono mnóstwo minerałów, takich jak miedź, fosfor, żelazo, magnez i potas, a także witamin: A, E, C, K i B. Ze względu na właściwości lecznicze owoce awokado stosowano podczas leczenia bólu brzucha, wrzodów żołądka, cukrzycy i miażdżycy. Spożywanie awokado wesprze działanie Twojego układu odpornościowego, a także zmniejszy stężenie cholesterolu we krwi dzięki zawartości steroli roślinnych. Ponadto owoce awokado mają w sobie błonnik, który reguluje działanie układu pokarmowego i wspomaga odchudzanie.
Awokado – jak jeść?
Awokado będzie doskonale smakować jako alternatywa margaryny lub masła. Możesz przygotować z niego oraz kilku innych składników, jak np. czosnek i płatki chili, pastę do kanapek. Pokrojone w kostkę owoce awokado urozmaicą smak jajecznicy oraz różnego rodzaju makaronów. Awokado będzie też pasowało do sałatki z łososiem, krewetkami lub szynką parmeńską. Możesz również przygotować z niego lody o słodkim, kremowym smaku.
Awokado – owoc czy warzywo?
Botanicznie rzecz biorąc, awokado jest klasyfikowane jako owoc, ponieważ pochodzi z kwiatu rośliny i zawiera nasiona. Awokado (Persea americana) jest owocem drzewa awokado, które jest rośliną z rodziny laurowatych (Lauraceae). W sensie botanicznym owoce to te części roślin, które rozwijają się z kwiatów i zawierają nasiona.
Jednak kulinarnie i w codziennym języku awokado jest często traktowane jak warzywo. Jest to spowodowane głównie jego smakiem i zastosowaniem w kuchni. Awokado ma kremową konsystencję i delikatny, lekko orzechowy smak, który sprawia, że jest doskonałym składnikiem sałatek, kanapek, guacamole i innych potraw kulinarnych, które zazwyczaj kojarzymy z warzywami.
Podana cena dotyczy 1 sztuki awokado.
Kraj pochodzenia: Dominikana
Waga: 450-500g
Awokado XXL vs. standard
Awokado XXL jest ok 2 razy większe od standardowego.