Papaja
towar niedostępny
Opis
Papaja
Cena za 1 szt. Waga: ok 1.5 - 2 kg
Kraj pochodzenia: Brazylia
Papaja ma słodki smak i miękką, atrakcyjną konsystencję. Nasiona są również jadalne, chociaż są bardziej gorzkie niż sam owoc.
Pochodzenie i uprawa
Papaje pochodzą z Ameryki Środkowej. Rdzenni mieszkańcy jedli papaje i wykorzystywali je do celów leczniczych. W XVI i XVII wieku kolonizatorzy hiszpańscy i portugalscy przywieźli nasiona do innych tropikalnych obszarów globu, w tym na Filipiny i do Indii.
Korzyści dla zdrowia
Papaje zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, witaminy A, witaminy C i witaminy E. Diety bogate w przeciwutleniacze mogą zmniejszać ryzyko chorób serca. Przeciwutleniacze zapobiegają utlenianiu cholesterolu. Wysoka zawartość błonnika również pomaga obniżyć jego poziom.
Dodatkowo, papaja zawiera kwas foliowy, który jest niezbędny do przekształcenia homocysteiny aminokwasu w mniej szkodliwe aminokwasy. Wysoki poziom homocysteiny, aminokwasu występującego głównie w produktach mięsnych, jest czynnikiem ryzyka chorób serca. Spożywanie papai może obniżyć poziom homocysteiny, zmniejszając ten czynnik ryzyka.
Owoc papai zawiera dwa enzymy, papainę i chymopapainę. Oba enzymy trawią białka, co oznacza, że mogą pomóc w trawieniu i zmniejszyć stan zapalny. Papaina jest składnikiem niektórych dostępnych bez recepty suplementów trawiennych, które pomagają w przypadku drobnych rozstrojów żołądka.
Zarówno papaina, jak i chymopapaina pomagają również zmniejszyć stan zapalny. Mogą pomóc w ostrym bólu, takim jak oparzenia lub siniaki, i mogą pomóc w przewlekłych stanach zapalnych, takich jak zapalenie stawów i astma.
Spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C może pomóc wzmocnić układ odpornościowy, umożliwiając organizmowi zwalczanie chorób bakteryjnych i wirusowych. Papaja zawiera dużą ilość tego przeciwutleniacza, dzięki czemu jest częścią zdrowej diety.
Papaja jest również dobrym źródłem witaminy A, innej ważnej witaminy dla zdrowego i funkcjonalnego układu odpornościowego.
Likopen zawarty w papai to naturalny pigment znajdujący się w żywności, która jest czerwona lub pomarańczowa. Pomidory, arbuz i papaja są dobrym źródłem likopenu. Niektórzy eksperci uważają, że spożywanie większej ilości likopenu zmniejsza ryzyko raka prostaty.