Skorzonera

Dostępność: duża ilość
Dostawa: Możesz podać inną datę wysyłki w komentarzu do zamówienia sprawdź formy dostawy
Cena: 29,90 zł

Cena regularna:

29.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość kg
Zyskujesz 2 pkt [?]

towar niedostępny

Opis

Czym jest skorzonera

Skorzonera nazywana jest również wężymordem, czarnym korzeniem lub zimowymi szparagami, a po angielsku to salsify.  Jej niewielki w przekroju korzeń jest długi i smukły, zwężający się lekko do małego punktu na końcu, podobny kształtem do pasternaku. Miąższ, który znajduje się pod grubą, brązową skórą jest kremowy, gęsty i jędrny. Smak można określić jako łagodny i subtelny z nutami lukrecji, umami i karczochów.

Skorzonera należy do rodziny astrowatych wraz z mleczami i stokrotkami i była pierwotnie uprawiana zarówno dla korzeni, jak i liści. Znana w kulturach europejskich od starożytnych Greków i Rzymian i była popularna w wiktoriańskiej Anglii ze względu na swoją wszechstronność w kuchni szczególnie podczas zimowych miesięcy. W dużej mierze roślina zapomniana, ale ostatnio nabiera coraz większej popularności.

Sezonowość

Korzeń skorzonery jest dostępny przez cały rok, a szczyt sezonu przypada na późną jesień i wczesną wiosnę.

Wartość odżywcza

Skorzonera zawiera potas, błonnik pokarmowy, witaminę C, niektóre witaminy z grupy B, żelazo i miedź.

 

Skorzonera w kuchni

Skorzonera sprawdza się w gotowaniu, pieczeniu, smażeniu, gotowanie na parze. Przed gotowaniem należy obrać skórę, a dla zachowania koloru białego miąższu korzeń zaleca się zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny lub octem. Korzenie można gotować na parze, dodawać do zup, gulaszu lub podawać jako puree z kurczakiem lub innymi daniami mięsnymi. Można smażyć na maśle i podać jako kremową przystawkę. Skorzonera jest niezwykle wszechstronnym warzywem. Może być krojona i przetwarzana na makaron bezglutenowy, tarta i pieczona w ciastach, panierowana w cieście z mąki jajecznej i smażona lub krojona w talarki do zapiekanek. Młoda skorzonera może być również spożywana na surowo, pokrojona w cienkie plasterki w sałatkach lub drobno posiekana, aby nadać potrawie teksturę. Skorzonera dobrze komponuje się z mięsem, takim jak dziczyzna, wołowina, drób i ryby, czosnek, cebula, seler, pietruszka, tymianek, liście laurowe, białe wino, cytryna i masło.

 

Cena za 1 kg

Koszty wysyłki | W następnym kroku wybierz datę dostawy Możesz podać inną datę wysyłki w komentarzu do zamówienia

Kraj wysyłki:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż wersję strony na komputery
Sklep internetowy Shoper Premium