Graviola - świeży owoc
towar niedostępny
Opis
Świeży owoc Gravioli.
Inne nazwy tego owocu: Guanabanana, Soursop, guyabano. Nazwa polska to: flaszowiec miękkociernisty.
Transportowany samolotem, dostawa do naszego magazynu co niedzielę.
Waga opakowania: 5 kg
Cena dotyczy całego opakowania: 2 lub 3 owoce.
Smak Gravioli
Graviola to duży, zakrzywiony owoc w kształcie serca z małymi, podobnymi do kolców występami. Skórka ciemnozielona, dojrzała lekko żółtozielona. Gotowy do spożycia owoc jest bardzo miękki w dotyku i zaczyna się szybko rozkładać. Biały miąższ jest podobny do kremu, słodki i soczysty, segmentowany miąższ zawiera duże czarne nasiona. Aromat można porównać do ananasa lub banana o kwaśnym smaku. Trwałość tego owocu w temperaturze pokojowej wynosi kilka dni.
Wartość zdrowotne
Guanabana może być używana do zwalczania infekcji bakteryjnych i grzybiczych. Mówi się, że jest skuteczny w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi i pomaga w depresji, stresie i zaburzeniach nerwowych. Herbata z liści drzewa Guanabana jest używana na Trynidadzie jako środek nasenny. Nasiona są toksyczne i należy je usunąć przed spożyciem miąższu lub przed wyciskaniem soku. Na całym świecie nie ustają dyskusje o tym owocu jako naturalnym środkiem przeciw komórkom nowotworowym.
Zastosowanie
Graviola/Guanabana jest często używana do przygotowania słodkiego napojów. Owoce idealnie nadają się do przetwarzania i konserwacji. Miąższ przeciska się przez sito lub gazę, a powstały sok miesza się z mlekiem lub wodą i dosładza. Sok można wykorzystać do produkcji lodów, sorbetów, musów lub kremów; po zmieszaniu z alkoholem tworzy przyjemny koktajl. Miąższ można zamrozić i spożyć lub wykorzystać do tworzenia galaretek, syropów lub nektaru.