Guawa
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Guawa to tropikalny owoc pochodzący z Ameryki Środkowej, ale uprawiany również w innych częściach świata o ciepłym klimacie. Ma zieloną lub żółtą skórkę, w zależności od odmiany, oraz charakterystyczny aromat, który często opisywany jest jako połączenie tropikalnych smaków, takich jak ananas i truskawka. Miąższ guawy, zazwyczaj różowy lub biały, ma słodko-kwaśny smak.
Guawa znana jest z wysokiej wartości odżywczej. Jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C i witaminy A. Zawiera również minerały, takie jak potas i mangan. Owoc można spożywać na surowo, często używa się go w różnych przygotowaniach kulinarnych. Z guawy można robić soki, smoothie, dżemy, galaretki i desery. Owoce można również pokroić i dodać do sałatek owocowych lub używać jako dodatek do jogurtu lub lodów.
Jak jeść guawę
Dojrzały owoc jest jadalny w całości pod warunkiem dokładnego umycia. Bez żadnego przygotowania jest gotowa do spożycia, jak w gruszka. Można też pokrój w plasterki i serwować jako przekąskę np. razem ze słodkim dipem. Nasiona, które znajdują się w miąższu są jadalne.
Jak jabłko, guawę można obrać, ale wówczas tracimy wartości odżywcze ze skórki, więc jest to kwestia preferencji. Alternatywą dla obierania jest wydrążenie miąższu w taki sam sposób, jak w przypadku grejpfruta lub awokado.