Kiwano
towar niedostępny
Opis
Kiwano
pochodzące pierwotnie z pustyni Kalahari, również znany jako Horned Melon, melano, afrykański rogaty ogórek Po dojrzeniu owoc smakuje jak mieszanka ogórków, kiwi i bananów.
Melony Kiwano są małymi lub średnimi owocami, średnio od 10 do 20 centymetrów długości i mają jednolity, owalny kształt z tępymi, zakrzywionymi końcami. Skórka melona jest gruba, skórzasta, półbłyszcząca, pulchna i jędrna, pokryta małymi, wypukłymi kolcami, które wystają ze wszystkich stron. Skórka zmienia kolor z zielonego na złoty, żółto-pomarańczowy, gdy jest dojrzała, pokryta ciemnopomarańczowymi cętkami, cętkami i plamami. Pod powierzchnią miąższ składa się z wielu małych kremowych nasion zawieszonych w szmaragdowozielonej, galaretowatym soku. Nasiona są nieco twarde i chrupiące, a każde z nich jest otoczone warstwą miękkiego miąższu. Zielony, płynny miąższ ma lepką, wodnistą konsystencję przypominającą marakuję. Kiwano są dojrzałe, gdy skórka ma jasnożółto-pomarańczowe odcienie. Skórka, nasiona i miąższ są jadalne, ale skórka jest często odrzucana ze względu na jej gumowaty, półtwardy i neutralny smak. Miąższ i nasiona mają bardzo łagodny, subtelnie słodki i cierpki smak z delikatnymi nutami ogórka, kiwi, banana, limonki i cukinii.