Smoczy owoc - zółty
towar niedostępny
Opis
Żółty smoczy owoc
(zółta pitaja, yellow pitahaya) ma podłużny kształt i jest nieco mniejsze niż bardziej popularne odmiany białe i czerwone. Gruba żółta skórka pokryta jest małymi guzkowatymi wypukłościami, które, gdy są niedojrzałe, mają małe kolce, które naturalnie odpadają w miarę dojrzewania owoców. Pod skórką gęsty biały miąższ zawierający liczne drobne, jadalne czarne nasiona. Owoc ma soczystą konsystencję, jest bardzo słodki, tropikalny smak z kwiatowymi nutami i bez kwaśnego posmaku.
Żółta Pitaja jest dostępna przez cały rok, ze szczytem na początku lata i jesienią.
Ciekawostki
Żółte smocze owoce to owoce pnącego kaktusa znanego z dużych, pachnących kwiatów, które kwitną tylko przez jedną do dwóch nocy. Botanicznie znane jako Selenicereus megalanthus lub Hylocereus megalanthus, uważana za najsłodsze ze wszystkich smoczych owoców.
Wartość odżywcza
Żółty smoczy owoc jest bogatym źródłem magnezu, fosforu i potasu. Zawiera błonnik pokarmowy i białko oraz ma większą ilość wapnia niż odmiany o czerwonej skórce. Dostarcza niewielkie ilości żelaza, witamin A i C oraz niacyny. Żółty smoczy owoc jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy i dobroczynnych kwasów tłuszczowych. Jadalne nasiona zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3.
Zastosowanie
Żółty smoczy owoc spożywa się najczęściej na surowo, prosto ze skórki lub obierane i krojone w kostkę, kulki lub plastry. Aby uzyskać najlepszy smak, przechowuj owoce w lodówce przez 2 godziny przed podaniem na surowo. Dodawaj do sałatek z owoców tropikalnych lub podawaj samodzielnie jako deser. Miąższ smoczego owocu można zmiksować i przygotować na sos, syrop lub dodać do koktajli. Puree z miąższu można zmrozić na sorbet.
Przechowywanie
Żółte smocze owoce można przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni, a w lodówce można je przechowywać do tygodnia.
Cena za 1 szt.
Kraj pochodzenia: Kolumbia