Często kupujesz owoce, które szybko się psują? A może nie smakują, tak jak powinny? Dowiedz się, jak przechowywać owoce w domu, by dłużej były świeże i smaczne. Nikt nie lubi marnować jedzenia. Jest to nie tylko marnotrawienie cennych zasobów, ale także utrata pieniędzy. Przechowuj więc owoce poprawnie, by cieszyć się nimi dłużej.
Dłuższa świeżość odpowiednio przechowywanych owoców
Najlepszą metodą na świeże owoce jest kupowanie ich w odpowiednich ilościach i jedzenie na bieżąco. Ważne jest także to, by były odpowiednio pakowane i transportowane tak jak nasze owoce do domu. Jest to istotne, bo wpływ na ich psucie się ma zarówno światło słoneczne, jak i temperatura. Dodatkowo, jeśli jeden owoc się zepsuje (pojawi się pleśń) należy wyrzucić nie tylko go, ale i wszystkie znajdujące się obok produkty. Nie da się zatem przechowywać ich w nieskończoność. Jest jednak kilka sposobów, które mogą wydłużyć ten czas. Dzięki temu będziesz dłużej cieszyć się jędrnymi owocami o lśniącej skórce, a tylko takie dostarczą Twojemu organizmowi odpowiednią porcję witamin i składników odżywczych.
Nie ma uniwersalnej metody na przechowywanie owoców. To, gdzie je należy umieścić, zależy od ich rodzaju. Niektóre powinny trafić do lodówki, inne zaś muszą zostać na blacie. Odpowiednie warunki przechowywania owoców to także odseparowanie niektórych produktów od innych, gdyż mogą one przyspieszać ich dojrzewanie. Należą do nich: awokado, banany, nektarynki, morele, jabłka i gruszki. Natomiast w temperaturze pokojowej przechowuje się: pomarańcze, melony, grejpfruty, cytryny, jabłka i banany. A jakie owoce trzymać w lodówce?
Które owoce należy trzymać w lodówce?
By poprawnie przechowywać owoce w lodówce, trzeba je wyjąć z plastikowego pudełka lub worka, jeśli w takim były kupione. Takie opakowanie gromadzi wilgoć, a to może spowodować pojawienie się pleśni i grzybów. Należy więc przełożyć kupiony produkt w osobną miseczkę i w takim stanie umieścić go w chłodnym miejscu. Konieczność przechowywania owoców w lodówce dotyczy zwłaszcza: malin, porzeczek jeżyn, czereśni, truskawek i winogron.
Pamiętaj także, by już napoczęte produkty wkładać do lodówki. Arbuz w całości może leżeć na stole, natomiast już rozkrojony wymaga chłodniejszych warunków.
Kiedy myć owoce?
Równie ważne w kwestii, jak przechowywać owoce jest mycie produktów. Zasada jest prosta: myjemy dopiero tuż przed spożyciem. Opłukane wodą i włożone do lodówki jedzenie będzie psuć się szybciej. Dotyczy to zwłaszcza jagód, porzeczek, truskawek, poziomek i borówek. Mycie ich jest ważne, gdyż dzięki niemu pozbywamy się bakterii z powierzchni produktu, trzeba to jednak robić rozważnie. Jeśli jakiś owoc wymaga opłukania, możesz więc to zrobić, ale później musisz dokładnie go osuszyć.
Owoce ważny element diety
W naszym sklepie Owocowa Paczka kupisz owoce online. Doskonale wiemy, jak ważna jest zróżnicowana dieta. Uwzględnij więc w niej porcję owoców lub warzyw 5 razy dziennie. Wpływają one na układ trawienny, mają działanie przeciwnowotworowe i wspierają układ krwionośny. A to tylko kilka z wielu ich zalet. Rozumiejąc to, jak poprawnie przechowywać owoce w kuchni, poprawisz swój stan zdrowia i samopoczucie.