Jakie owoce jeść w zimie, by uniknąć przeziębień? Najlepsze owoce na zimę to produkty, które nie pochodzą z importu, tylko od lokalnych producentów. W Owocowej Paczce znajdziesz świeże owoce do domu uprawiane przez polskich sadowników, których znamy osobiście. Jeżeli chcesz wiedzieć, jakie owoce są dobre zimą, a z jakich lepiej zrezygnować, przeczytaj artykuł!
Jakie owoce jeść w zimie?
Owoce, które warto jeść zimą, to przede wszystkim jabłka. Wiele ich odmian cechuje bowiem odporność na przymrozek i choroby. W jabłkach znajdziesz mnóstwo witamin, takich jak A, K, E i C. Obfitują one również w cenne minerały:
- fosfor,
- potas,
- sód,
- wapń.
Najlepsze owoce na zimę to także popularne wśród polskich sadowników gruszki. Wesprą one Twój organizm w walce z przeziębieniem, a dzięki bogactwu składników mineralnych i witamin zminimalizują objawy grypy. Gruszki pomogą też rozprawić się z problemami trawiennymi. Jakie owoce warto jeść zimą poza jabłkami i gruszkami? Polecamy spróbowanie owoców czarnego bzu oraz dzikiej róży. Pamiętaj jednak, że nie wolno ich jeść w surowej postaci. Po zerwaniu należy je odpowiednio przetworzyć. Szczególnie smaczny i pięknie pachnący jest np. dżem z dzikiej róży. Nie zapominaj, że dieta na zimę powinna być bogata w witaminę C – jej sporą dawkę znajdziesz właśnie w owocach czarnego bzu i dzikiej róży.
Dlaczego warto jeść owoce zimą?
Dlaczego warto jeść owoce zimą oraz o każdej innej porze roku? Regularne spożywanie pełnych witamin produktów z sadu zapobiega pojawieniu się chorób przewlekłych:
- cukrzycy,
- schorzeń sercowo-naczyniowych,
- nowotworów.
Ponadto jedzenie owoców zimą pomoże Ci zapobiec niechcianym przeziębieniom oraz zadbać o stan mikroflory jelitowej.
Jakich owoców nie warto jeść zimą?
Wiesz już, jakie owoce kupować zimą. A jakich owoców nie warto jeść zimą? Przede wszystkim rzadziej należy sięgać po produkty importowane i wychładzające organizm. Co ciekawe, wiele osób chętnie spożywa w czasie zimy cytrusy, ponieważ zawierają one dużo witaminy C. Tymczasem, znacznie większą ilość tego wzmacniającego odporność składnika znajdziesz w owocach dzikiej róży. Pomarańcze, mandarynki i grejpfruty wychładzają organizm, któremu w okresie zimowym potrzeba zdecydowanie więcej ciepła niż zimna. Do owoców, których nie warto jeść zimą, należy też kiwi, ponieważ wyziębia ciało tak jak cytrusy. W związku z tym, że najlepsze owoce na zimę to te pochodzące od lokalnych sadowników, nie poleca się też jedzenia bananów. Zanim trafią one do sprzedaży, są spryskiwane etylenem przyspieszającym dojrzewanie owoców podczas transportu. W zimie nie warto również sięgać po truskawki, ponieważ poza letnim okresem hoduje się je w nienaturalnych warunkach z użyciem pestycydów.
Teraz już wiesz, jakie owoce jeść w zimie! Polecamy szczególnie te z dużą zawartością witaminy C od lokalnych sadowników. W Owocowej Paczce oferujemy zdrowe prezenty, czyli zestawy, w których znajdziesz np. idealne na świąteczny podarunek owoce na zimę.