🥑 Artykuł dotyczy odmiany Hass 🥑
Smak Awokado Hass
Awokado Hass łatwo poznać po charakterystycznie pomarszczonej, dość grubej skórce, która po osiągnięciu pełnej dojrzałości staje się prawie czarna. Miąższ przy skórce ma jasnozielony kolor, a gdy zbliża się do pestki, nabiera bogatego kremowo-żółtego odcienia i bardziej miękkiej, bogatej w olej tekstury. Smak awokado Hass odzwierciedla jego aksamitną konsystencję - kremową i gładką z orzechowo-słodkim finiszem.
Czy jest Awokado Hass jest dobre dla mnie?
Awokado to bardzo pożywne jedzenie. Są bogatym źródłem błonnika i jako jedne z niewielu owoców zawierają zdrowe nienasycone tłuszcze. Co istotne są bogate w składniki odżywcze, których często brakuje w diecie przeciętnego człowieka, w tym magnez, witamina C, B6, kwas foliowy i witamina E. Pół awokado zawiera 10% dziennego zapotrzebowania potasu.
Zawartość błonnika, około 14 gramów w każdym awokado Hass, to duża korzyść dla zdrowia jelit. Wszystkie kwasy foliowe w awokado sprawiają, że są również doskonałym dodatkiem do diety kobiet w ciąży lub karmiących piersią.
Jak jeść awokado?
Dojrzałe awokado przetnij wzdłuż na pół, aż do pestki. Przekręć dwie połówki w przeciwnych kierunkach, aby je rozdzielić. Usuń pestkę łyżką. Ostrożnie oderwij skórę. Awokado może być jedzone rozgniecione, pokrojone w kostkę lub plastry, nadziewane lub puree.
W celu dojrzenia przechowywać owoce w temperaturze pokojowej. Gdy już dojrzeją, przechowuj w lodówce. Dojrzałe, użyj spożyj od razu, aby uzyskać optymalny smak i konsystencję.
Proste i pyszne pomysły na awokado:
- Posyp połowę świeżego awokado grubą solą i pieprzem i spożywaj bezpośrednio ze skórki.
- Posmaruj zgniecionym awokado słodkiego, upieczonego pieczonego batata.
- Nafaszeruj połowę awokado sałatką z kurczaka.
- Ubij awokado w wegański mus z dodatkiem mleka kokosowego, limonki i odrobiną cukru.
- Dodawaj awokado jako składnik sałatek.
- Zrób smażone lub pieczone plastry z awokado zanurzając je wcześniej w jajku i bułce tartej.
- Zrób klasyczne guacamole ze składników takich jak awokado, cebula, kolendra i limonka.
- Zastąp majonez lub jogurt grecki puree z awokado w sałatkach z kurczaka, łososia, jajek i tuńczyka.
- Wymieszaj awokado z olejem, sokiem z cytryny i solą czosnkową lub chili w proszku, aby uzyskać zdrowy, kremowy dressing do sałatki.
Czy awokado to owoc czy warzywo?
Awokado to owoc.
Botaniczna definicja określa awokado jako dużą jagodę z pojedynczym nasionem. Chociaż nie jest słodki, jak wiele innych owoców, mieści się w definicji owocu, który jest „słodkim i mięsistym produktem z drzewa lub innej rośliny, który zawiera nasiona i może być spożywany jako pokarm” lub po prostu: jest „jadalną częścią rośliny powstałą z kwiatu”.