Czy awokado to owoc?
Awokado Hass

🥑 Artykuł dotyczy odmiany Hass 🥑  

Smak Awokado Hass

Awokado Hass łatwo poznać po charakterystycznie pomarszczonej, dość grubej skórce, która po osiągnięciu pełnej dojrzałości staje się prawie czarna. Miąższ przy skórce ma jasnozielony kolor, a gdy zbliża się do pestki, nabiera bogatego kremowo-żółtego odcienia i bardziej miękkiej, bogatej w olej tekstury. Smak awokado Hass odzwierciedla jego aksamitną konsystencję - kremową i gładką z orzechowo-słodkim finiszem.

 

Czy jest Awokado Hass jest dobre dla mnie?

Awokado to bardzo pożywne jedzenie. Są bogatym źródłem błonnika i jako jedne z niewielu owoców zawierają  zdrowe nienasycone tłuszcze. Co istotne są bogate w składniki odżywcze, których często brakuje w diecie przeciętnego człowieka, w tym magnez, witamina C, B6, kwas foliowy i witamina E. Pół awokado zawiera 10% dziennego zapotrzebowania potasu.

Zawartość błonnika, około 14 gramów w każdym awokado Hass, to duża korzyść dla zdrowia jelit. Wszystkie kwasy foliowe w awokado sprawiają, że są również doskonałym dodatkiem do diety kobiet w ciąży lub karmiących piersią.

 

Jak jeść awokado?

Dojrzałe awokado przetnij wzdłuż na pół, aż do pestki. Przekręć dwie połówki w przeciwnych kierunkach, aby je rozdzielić. Usuń pestkę łyżką. Ostrożnie oderwij skórę. Awokado może być jedzone rozgniecione, pokrojone w kostkę lub plastry, nadziewane lub puree.

W celu dojrzenia przechowywać owoce w temperaturze pokojowej. Gdy już dojrzeją, przechowuj w lodówce. Dojrzałe, użyj spożyj od razu, aby uzyskać optymalny smak i konsystencję.

Proste i pyszne pomysły na awokado:

  • Posyp połowę świeżego awokado grubą solą i pieprzem i spożywaj bezpośrednio ze skórki.
  • Posmaruj zgniecionym awokado słodkiego, upieczonego pieczonego batata.
  • Nafaszeruj połowę awokado sałatką z kurczaka.
  • Ubij awokado w wegański mus z dodatkiem mleka kokosowego, limonki i odrobiną cukru.
  • Dodawaj awokado jako składnik sałatek.
  • Zrób smażone lub pieczone plastry z awokado zanurzając je wcześniej w jajku i bułce tartej.
  • Zrób klasyczne guacamole ze składników takich jak awokado, cebula, kolendra i limonka.
  • Zastąp majonez lub jogurt grecki puree z awokado w sałatkach z kurczaka, łososia, jajek i tuńczyka.
  • Wymieszaj awokado z olejem, sokiem z cytryny i solą czosnkową lub chili w proszku, aby uzyskać zdrowy, kremowy dressing do sałatki.

Czy awokado to owoc czy warzywo?

Awokado to owoc.

Botaniczna definicja określa awokado jako dużą jagodę z pojedynczym nasionem. Chociaż nie jest słodki, jak wiele innych owoców, mieści się w definicji owocu, który jest „słodkim i mięsistym produktem z drzewa lub innej rośliny, który zawiera nasiona i może być spożywany jako pokarm” lub po prostu: jest „jadalną częścią rośliny powstałą z kwiatu”.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż wersję strony na komputery
Sklep internetowy Shoper Premium