Dynia Hokkaido
Dynia Hokkaido

Dynia Hokkaido znana za granicą również jako Red Kuri Squash. Zewnętrzna powłoka Dyni jest twarda, a wewnętrzna część jest mięsista i delikatna.

Dynia Hokkaido była wcześniej uprawiana głównie w Japonii, Kalifornii, Kolorado, Meksyku, Tasmanii i Afryce Południowej. Dynie oferowane w naszym sklepie są wyłącznie z polskich upraw. Zapotrzebowanie i zastosowania dyni rosną z dnia na dzień ze względu na jej wartości odżywcze i rosnące zainteresowanie zdrowym stylem życia.

Korzyści zdrowotne i wartość odżywcza dyni Hokkaido

Dynia Hokkaido jest bogata w wiele witamin i minerałów, takich jak witamina A, B i C oraz minerały, takie jak wapń, fosfor, potas i beta-karoten. Ma również działanie lecznicze w chorobach takich jak problemy żołądkowe, problemy z trzustką, śledzioną, sercem i chorobami nerek. Pomaga w leczeniu cukrzycy oraz prostaty. Posiada wysoką zawartość błonnika i działanie detoksykujące.

100 g Hokkaido ma następujące wartości odżywcze:

Kalorie 37 kcal
Białka 8,8 g
Węglowodany 8,8 g
Tłuszcze 0,22 g
Błonnik 1,6 g
Wapń 28,5 mg
Żelazo 0,67 mg
Potas 890 mg

Kulinarne zastosowania dyni Hokkaido

Nasiona i włókna dyni są usuwane przed użyciem. Ma wiele pożytecznych zastosowań w kuchni. Może być stosowany do wyrobu ciast, zup, sosów, słodyczy, dżemów, ciast, farszów, potraw do pieczenia i dań z grilla. Smak dyni jest delikatny, słodki i orzechowy i od Ciebie zależy, w jakiej formie go użyjesz. Dynia zapewnia słodki smak i piękną konsystencję potrawom.

 

Zastosowania pestek dyni

Nasiona dyni Hokkaido mają również zastosowanie odżywcze i są wykorzystywane do przyrządzania różnorodnych potraw. Mogą służyć do przygotowywania sałatek i sosów. Nasiona mają również właściwości lecznicze i są lekkostrawne. Z jej nasion pozyskiwany jest również cenny olej, który działa korzystnie na artretyzm, wypadanie włosów i zapobiega bólom zębów. Nasiona mają również wysoką zawartość cynku, dlatego są bardzo skuteczne w infekcjach wirusowych i przeziębieniach.

 

Przechowywanie dyni Hokkaido

Dynię Hokkaido można bez problemu przechowywać przez cały rok w chłodnych, ale suchych miejscach. Inną metodą przechowywania jest wysuszenie pokrojonych kawałków.

 

Dyni Hokkaido w kuchni

Istnieje wiele przepisów, które można przygotować z dyni lub jej nasion. Niektóre z nich to:  zupa z pieczonej dyni, risotto z kurczakiem i dynią, pierś z kurczaka z dynią, dynia pieczona,  makaron tagliatelle z dynią, zapiekanka z jarmużem, z dynią i suszonymi śliwkami, kaszotto z pieczona dynią i wiele innych.

Pieczona dynia Hokkaido

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż wersję strony na komputery
Sklep internetowy Shoper Premium